Iahnie de fasole in cuib de mamaliguta

de RODIMUR in Mancaruri de post, 4 Dec 2017 | 5265 vizualizari

 

Iahnia de fasole uscată albă este foarte bună oricând, dar în post este un deliciu, mai ales cu mămăliguță caldă.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame fasole uscată albă
  • 2 cepe roșii
  • 1 morcov
  • 1 pătrunjel
  • 1 felie de țelină
  • 4 căței de usturoi
  • 400 ml suc de roșii
  • 4 linguri de ulei pentru călit legumele
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Iahnie de fasole in cuib de mamaliguta:

Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu multă apă, cu o seară înainte.

Se strecoară apa în care s-a umflat fasolea, se adaugă altă apă (rece) și se pune la fiert, la foc iute. Se schimbă apa de două ori, cu apă caldă, pentru a nu se întări fasolea.

În timp ce fasolea fierbe se pregătesc legumele. Ceapa se curăță se spală, se taie mărunt și se călește în ulei la foc mic, până devine transparentă. Usturoiul se curăță, se spală se taie mărunt și se călește și el, peste ceapă.

Celelalte legume (morcovul, pătrunjelul, țelina) se curăță, se spală și se răzuie fin, după care se călesc și ele peste ceapă și usturoi, până se înmoaie. Se adaugă un pahar de apă și se fierbe totul încă 5-6 minute.

Când fasolea a fiert (fără să se sfărâme) se strecoară de apă și se pune în cratița în care s-au călit legumele. Se toarnă sucul de roșii și se lasă fasolea la fiert, la foc mic, încă 10-12 minute, să mai scadă puțin sosul. Se condimentează cu sare, piper, cimbru și o foaie de dafin. După încă un clocot, se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel, spălate și tăiate din timp, se pune un capac și se lasă iahnia "să se odihnească".

 Între timp se pregătește o mămăliguță deasă, dar nu foarte tare. Se unge un bol cu ulei și când mămăliguța este gata, se toarnă în bol, se lasă 3-4 minute, ca să ia forma vasului, după care se răstoarnă pe o farfurie. Se face un cuib din mămăliguță și se umple golul cu iahnia de fasole.

TIPS-URI

1

Puneți fasolea la înmuiat cu o seară înainte. Dacă nu aveți timp, atunci după ce alegeți și spălați fasolea, turnați peste ea apă clocotită, acoperiți vasul cu un capac și lăsați-l așa timp de 2-3 ore. După acest interval de timp, strecurați fasolea și puneți-o la fiert cu apă fierbinte, pe care o veți mai schimba de două ori.

2

Nu folosiți decât apă caldă/fierbinte la fierberea fasolei, ca să nu se întărească.

3

Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, până devine ca sticla și atunci va fi dulce și bună.

4

Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi pastă de tomate, subțiată cu apă caldă, sau bulion.

Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie de fasole in cuib de mamaliguta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

06.12.2017, 13:33

Așa e, Dante, e foarte bună... Mulțumesc frumos!

xana 1

08.12.2017, 14:29

Tare buna!

RODIMUR 1

08.12.2017, 14:50

Așa este, Xana! Mulțumesc frumos!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Taitei cu varza, de post